SJEĆANJE NA POGINULE SABORCE-BADNJI DAN 1994. GODINE

Na Badnji dan uoči najvećeg pravoslavnog praznika Božića, 1994. godine muslimanske jedinice iz Sarajeva izvršile su napad na odbrambene linije Srpskog Sarajeva od Vojkovića, Dobrinje I i IV, Mojmila brda, Šanca, Grbavice I i II, Vrbanja mosta, Jevrejskog groblja i Zlatišta.

Bio je to mučki napad , znajući da srpske linije odbrane nisu u punom kapacitetu, jer su se Srbi pripremali za Božić, nedaleko od prvih linija odbrane.

Najveći napad izveden je na srpske položaje na Jevrejskom groblju sa ciljem da se ovlada srpskim naseljem Kovačići i po dubini presječe saobraćajna komunikacija Lukavica – Pale na Spomen parku.

Brzom konsolidacijom srpskih boraca koji su bili ispred svojih kuća nedaleko od linija odbrane, pružen je snažan otpor neprijatelju i osujećene njihove namjere.

U teškim borbama koje su trajale cijeli dan neprijatelj je pretrpio velike gubitke.

Srpski borci su uspjeli sačuvati linije odbrane ali su tog 6. Januara 1994. godine na Jevrejskom groblju i Kovačićima živote za Republiku Srpsku dali borci : Glišić Zoran, Trifković Mira, Tuševljak Manojle, Knežević Rodoljub, Vasić Slobodan, ruski dobrovoljac Viktor Desjatov. Ranjeno je 15 boraca i civila, dok je na liniji odbrane Kula poginuo borac Vasić Drago.

Svi ovi poginuli saborci dadoše svoje živote kako bi sačuvali svoje porodice i vjekovna ognjišta.

Ostaje nam da njegujemo kulturu sjećenja na poginule saborce i sve izvojevane bitke u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU!

                                                 
SJEĆANJE NA POGINULE SABORCE-BADNJI DAN 1994. GODINE

Održana Božićna akademija