FOTO

VIDEO

ВЈЕРСКИ ОБЈЕКТИ

Crkva Svetog velikomučenika Georgija

Crkva Svetog velikomučenika Georgija je hram Srpske pravoslavne crkve u Istočnom Novom Sarajevu, u naselju Miljevići.

Temelji crkve Sv. velikomučenika Georgija u Novom Srpskom Sarajevu osveštani su 2000. godine. Temelje je osveštao episkop zahumsko-hercegovački Grigorije. Crkva je modifikovana kopija Stare sarajevske crkve. Osim centralnog oltara posvećenog Sv.Georgiju, crkva ima dva sporedna oltara, koji su posvećeni Sv. sveštenomučeniku Petru Dabrobosanskom i Sv. mučeniku Vukašinu.

Hram Svetog Varnave Hvostanskog

Hram Svetog Varnave Hvostanskog je hram Mitropolije dabrobosanske. U naselju Vranješ, u opštini Istočno Novo Sarajevo, tokom 2011. godine počeli su radovi na izgradnji još jednog hrama u centralnom dijelu Istočnog Sarajeva. Crkva je projektovana u srpsko-vizantijskom stilu, s tim da su stilski elementi svedeni i prilagođeni. Objekat ima formu krsta, a na južnom dijelu je predviđen ulaz. Naselje Vranješ i sama lokacija crkve nalaze se na uzvišenju sa kojeg se pruža panorama Istočnog Novog Sarajeva.

Hram Svete Angeline Srpske

Hram Svete Angeline Srpske je hram Mitropolije dabrobosanske. Nalazi se u naselju Tilava na teritoriji opštine Istočno Novo Sarajevo. Izgradnja hrama Svete Angeline je počela 2012. godine, temelji za crkvu su osveštani u avgustu 2012. godine, u centralnom dijelu naselja. Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Gospodina Hrizostoma, u porti crkve započeta je gradnja konaka koji će služiti potrebama vjernog naroda Toplika i Tilave.

Saborni Hram Hrista Spasitelja

Izgradnja Sabornog Hrama Hrista Spasitelja na Trgu Republike Srbije počela je 14. avgusta 2023. godine.  Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je zemljište i krst na mjestu izgradnje budućeg Sabornog hrama Hrista Spasitelja na Spasovdan, 2. juna 2022.godine.