Puštena u rad rekonstruisana i gasifikovana kotlovnica preduzeća „Toplana-INS“

Proteklog vikenda puštena je u rad rekonstruisana i gasifikovana kotlovnica preduzeća „Toplana-INS“, a vrijednost ovog projekta iznosi 6 miliona KM.

Rekonstruisanu kotlovnicu u rad pustili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Predsjednik Dodik istakao je da je ponosan što vidi rezultate i efekte gasifikacije, izrazio je zadovoljstvo da se u opštini Istočno Novo Sarajevo trenutno ulaže 30 miliona KM u studenstke domove, izgradnju osnovne škole, Rektorat, obdanište, te da su već urađeni mnogi projekti na području ove opštine.

Energetska politika Republike Srpske usmjerena je na gasifikaciju Srpske i nastaviće reformu gasnog sektora, izjavio je resorni ministar Petar Đokić.

Đokić je istakao da će Republika Srpska imati sigurnu budućnost koja će biti obilježena upotrebom gasa u mnogo većoj količini nego što je trenutno i da treba nastaviti saradnju sa onima koji taj gas mogu da dostave u BiH po najpovoljnijim uslovima.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, direktor „Sarajevo-gasa“ Nedeljko Elek i direktor „Toplana INS“ Dejan Berjan.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić istakao je da se završetkom ovog značajnog projekta stiču uslovi za širenje toplotne mreže na sve nove stambeno-poslovne objekte u opštini, što do sada nije bilo moguće zbog dotrajale kotlovnice na lož ulje.

Načelnik Katić je naglasio da se na ovaj način rješava višedecenijski problem u opštini i da ona napreduje u svim segmentima infrastrukture.

Rekonstrukcija i gasifikacija je omogućila da je osim prirodnog gasa, toplana osposobljena da koristi lož-ulje kao alternativno gorivo. Nakon rekonstrukcije, kotlovnica ima veći kapacitet i snagu od 20 megavata.

Direktor preduzeća “Toplane–INS” Dejan Berjan rekao je da je stavljanjem u pogon toplana na gas u Istočnom Sarajevu obezbijeđeno utopljavanje 70.000 metara kvadratnih stambenog prostora, 900 stanova i 30 institucija. Berjan je naveo da je kapacitet kotlova, koji je do sada bio osam megavata, povećan na 20 megavata.

Direktor “Sarajevo-gasa” Istočno Sarajevo Nedeljko Elek izrazio je zadovoljstvo što je poslije 47 godina “Toplana-INS” priključena na gas i što obilježava početak projekta gasifikacije istoka Republike Srpske. Elek je istakao da je veoma zadovoljan što je ova kompanija predvodila tim koji je realizovao rekonstrukciju i gasifikaciju kotlovnice toplane.