Narednih dana pojačane kontrole i rigorozne kazne

U Gradskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održan sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije povodom pogoršane epidemiološke situacije na području Istočnog Sarajeva.

Sastanku je prisustvovao načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Jovan Katić zajedno sa predstavnicima ostalih gradskih opština, predstavnicima Bolnice “Srbija”, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Nakon sastanka saopšteno je da Istočno Sarajevo neće biti zatvoreno tokom vikenda, ali će biti vršene pojačane, stalne kontrole poštovanja zaštitinih mjera u svim ugostiteljskim i drugim objektima, kao i na javnim mjestima.

U narednim danima biće donesena Naredba kojom će se pooštriti odluke vezane za sprovođenje mjera u ugostiteljskim objektima na području opštine Istočno Novo Sarajevo. Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“ sa posebnom pažnjom na to da:

– U objektu za jednim stolom istovremeno mogu sjediti najviše četiri osobe;

– Ukoliko za jednim stolom sjedi više od četiri osobe, konobar ne smije poslužiti nikoga za tim stolom;

– Između stolova u ugostiteljskom objektu mora postojati razmak od jednog praznog mjesta, odnosno najmanje dva metra;

– Da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Svima koji budu kršili mjere u vezi sa dozovljenim brojem lica koja borave u objektu, dezinfekcijom, nošenjem maski i propisanoj distanci, biće određene rigorozne kazne.

Kontrole će biti pojačane naročito u opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Pale, te na prostoru Jahorine, rečeno je nakon današnjeg sastanka.