Manifestacija “Principovi dani” od 22. do 30. juna

Osmodnevna manifestacija „Principovi dani“ u Istočnom Novom Sarajevu počeće u srijedu, 22. juna otvaranjem Likovne kolonije „Beli vuk“ u amfiteatru na Tvrdimićima. Otvaranje četvrtog saziva Likovne kolonije predviđeno je za 19.00 časova.

U okviru ovogodišnje manifestacije biće predstavljeni prvi rezultati saradnje sa Arhivom Bosne i Hercegovine.

U četvrtak, 23. juna 2022. godine od 19 časova, po prvi put u Istočnom Sarajevu, na Trgu Republike Srbije – Izložba “Sarajevski atentat – istorijski kontekst u svjetlu dokumenata Arhiva Bosne i Hercegovine” i promocija knjige “Sarajevski atentat – povratak dokumentima” Miroslava Perišića, direktora Državnog arhiva Srbije.

Izložba će na jasan, pregledan i moderan način u novom svjetlu ukazati na dubinske korijene sarajevskog atentata i ratnog požara koji je označio početak epohe nove evropske istorije kroz originalne dokumente i fotografije, a gospodin Perišić predstaviće knjigu nastalu na originalnoj građi iz dostupnih dokumenata Arhiva BiH i drugih izvora, koja govori istinito i činjenično o prošlosti.

U petak, 24. juna, u Kulturnom centru od 20.00 časova biće izvedena monodrama „Flora Sends“ autorskog projekta Tatjane Kecman.

U subotu, 25. juna, od 19.00 časova biće upriličeno otvaranje izložbe „Ikone i freske Rudničko – takovskog kraja“ Kulturnog centra Gornji Milanovac.

U sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo u nedjelju, 26. juna sa početkom u 20.00 časova biće odigrana monodrama „Svetozar T'reći“ u produkciji „NASTeatra“.

U ponedjeljak, 27. juna, na Trgu Republike Srbije od 19.00 časova predviđeno je predstavljanje radova četvrtog saziva likovne kolonije „Beli vuk“. Od 20.00 časova na istoj lokaciji, biće upriličena promocija knjige „Srpska priča“, autora majora Aleksandra Miloševića, a uz autora učešće u promociji će uzeti dr Nemanja Dević, istoričar Borisav Čeliković i profesori istorije Nebojša Mičić i Aleksandar Kostović.

Isto veče na Trgu Republike Srbije biće održan cjelovečernji koncert muzičkog sastava „Baština“ iz Leskovca.

U utorak, 28. juni, u 10.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća na grob Gavrila Principa na groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo u Sarajevu, dok je za 12.00 časova predviđeno polaganje cvijeća na spomenik Gavrilu Principu u Istočnom Novom Sarajevu.

Istoga dana sa početkom u 19.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo biće održana Vidovdanska akademija.

Završnog dana manifestacije, 30. juna, biće održana tradicionalna „14. Konferencija beba“ sa početkom u 18.30 časova na Trgu Republike Srbije.

Kompletan program manifestacije možete preuzeti ovdje.