Uručeno posthumno odlikovanje porodici poginulog borca VRS iz Istočnog Sarajeva

Načelnik Odjelјenja za opštu upravu opštinske uprave opštine Istočno Novo Sarajevo, Vanja Kapor,  uručila je 9. decembra, u ime predsjednika Republika Srpske, a na prijedlog Gradske organizacije nestalih, zaroblјenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske posthumno odlikovanje, porodici poginulog borca Vojske Republike Srpske, Macan (Obren) Čedu.

Medalјa zasluga za narod dodijelјena je kćerki poginulog borca, Radmili Samardžija.

Iz opštinske uprave istakli su da se mora njegovati tradicija sjećanja na pale borce koji su stvarali Republiku Srpsku i prenositi je na buduća pokolјenja. Velika je čast biti borac za slobodu i otadžbinu, a sigurno su najveći heroji oni koji su život dali za Republiku Srpsku.

Odluku o posthumnom odlikovanju boraca Vojske Republike Srpske donijela je predsjednik Republike Srpske Želјka Cvijanović u prethodnom mandatu, povodom Vidovdana, Krsne slave Vojske Republike Srpske i povodom 15. septembra, Dana poginulih i nestalih u odbrambeno otadžbinskom ratu Republike Srpske, na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zaroblјenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, a po prijedlogu Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite, odlikovala 354 poginula borca Vojske Republike Srpske, Medalјom zasluga za narod.

U periodu od 2012. godine do danas na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zaroblјenih, poginulih boraca i nestalih civila odlikovano je oko 2.145 poginulih boraca Vojske Republike Srpske.