U okviru Spasovdanskih svečanosti otvorena nova sportska dvorana

U okviru Spasovdanskih svečanosti na Trgu Republike Srbije, večeras je upriličena svečana akademija povodom Dana i krsne slave naše opštine, kojoj su prisustvovali najviši predstavnici izvršne i zakonodavne vlaste u Republici Srpskoj i institucijama BiH, predstavnici lokalne vlasti, te mnogobrojni građani.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić u svom obraćanju na svečanoj akademiji rekao je da je u proteklih godinu dana urađeno mnogo toga u ovom dijelu grada Istočno Sarajevo, što je na ponos svih koji ovdje žive.

Katić je istakao da ima razloga za zadovoljstvo i da su ponosni na sve završene projekte koje su započeli njegovi prethodnici, a koji su čvrsti temelji daljeg razvoja Istočnog Novog Sarajeva.

„Svakako da ima još mnogo posla, kako bi od opštine napravili jednu od najrazvijenijih u Republici Srpskoj, najpoželjnijih mjesta za život i opštinu koju zaslužuju svi njeni stanovnici“ rekao je Katić.

On kaže da opština Istočno Novo Sarajevo ima veliku šansu za dalji razvoj i potencijal koji treba iskoristiti i unaprijediti.

„Zato gradimo nove studentske domove, zgradu Rektorata, Muzičke akademije, gdje ćemo pozicionirati Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Opština smo koja bilježi pozitivan migracioni saldo, ljudi dolaze, porodice se ovdje zasnivaju, zbog toga gradimo novo obdanište i osnovnu školu“, istakao je Katić.

Dodaje da će do kraja iduće godine u opštinu Istočno Novo Sarajevo biti uloženo preko 30 miliona KM javnih investicija, te da sve ovo razumiju institucije Republike Srpske i pružaju bezrezervnu podršku za sve projekte, ideje i zahtjeve koje im se upute.

Na večerašnjoj Svečanoj akademiji dodijeljene su Zahvalnice Žarku Krsmanu, predsjedniku Udruženja penzionera Istočno Novo Sarajevo, Udruženju dobrovoljnih davalaca krvi Gacko, Humanitarnom udruženju “Od srca”, Društvu dobrovoljnih davalaca krvi PU Vranje, Društvu dobrovoljnih davalaca krvi “Radivoje Pima” Budva, Društvu dobrovoljnih davalaca krvi “Rudar” Ugljevik i Humanitarnom udruženju “Koce zauvek” Vranje.

Dobitnici Plaketa su kolektiv JZU Dom zdravlja “Istočno Sarajevo”, kolektiv JZU Bolnica “Srbija” i Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije.

Najveće priznanje Povelja Opštine Istočno Novo Sarajevo dodijeljena je profesoru dr Slavku Ždralu i Crkvenoj opštini istočno-novosarajevskoj.

Nakon akademije načelnik opštine Jovan Katić u društvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića i gradonačelnika Istočnog Sarajeva LJubiše Ćosića, presjecanjem vrpce, svečano je otvorio novoizgrađenu sportsku dvoranu kapaciteta 2.110 mjesta.

Ranije tokom dana načelnik Katić održao je sastanka sa delegacijom Grada Trebinja na čelu sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem. Tokom sastanka razmjenjene su ideje, dogovorena buduća saradnja dvije lokalne zajednice, nakon čega je svečano otvorena Hercegovačka kuća u novoj sportskoj dvorani.

Takođe, Opštinsku upravu danas je posjetila delegacija Budve, na čelu sa predsjednikom opštine Markom Carevićem, gdje je dogovorena saradnja dvije opštine, kao i mnogo zajedničkih projekata u budućnosti. Delegacije su zajedno obišle i regionalnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi, na kojoj su učestvovala udruženja iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije.

Spasovdanske svečanosti nastavljaju se sutra u 09.00 časova u Hramu Sv. Velikomučenika Georgija u Miljevićima, gdje će biti služena Sveta Liturgija povodom Spasovdana-krsne slave opštine Istočno Novo Sarajevo.

U 19.00 časova u foajeu pozorišta biće otvorena izložba fotografija “INSpiracija” i dodijela nagrada autorima, a u 19.30 časova zakazan je kocert KUD “Slavija” na Trgu Republike Srbije.