Svjetski dan voda – 22. mart

Svjetski dan voda obilježava se svakog 22. marta već dvadeset i osmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pažnje na značaj i važnost vode, te promovisanje održivog korištenja vodnih resursa.

Tema Svjetskog dana voda 2021.godine je vrednovanje vode. Vrijednost vode je mnogo veća od cijene – voda ima ogromnu i kompleksnu vrijednost za naša domaćinstva, hranu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i integritet našeg prirodnog okruženja.

Život čovjeka nemoguć je bez vode i zbog toga od neprocjenjive je važnosti zaštita vode kao resursa od kojeg zavisi i opstanak čovječanstva. Jer, voda je život!

Naša opština izuzetno je bogata vodnim resursima, stoga je najvažniji zadatak našeg društva da sačuvamo obnovljive izvore kvalitetne vode za buduće generacije, a to se može postići samo kroz očuvanje životne sredine, smanjenje zagađenja i racionalno korištenje vode.

Komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Istočno Sarajevo i ove godine raspisalo je Poziv za učešće na likovnom konkursu povodom obilježavanja Svjetskog dana voda.

Zbog odluke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i preporučenih epidemioloških mjera zbog globalne pandemije virusa korona, ove godine Svjetski dan voda, obilježavaju na malo drugačiji način nego ranijih godina. Kako nisu u mogućnosti posjetiti škole i vrtiće i tako obilježiti ovaj važan datum, rukovodstvo preduzeća je donijelo odluku da nagradi najljepše crteže koji su prispjeli na temu „Zašto nam je voda važna?“.