Održana 29. redova sjednica Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo

Dvadesetdeveta redovna sjednica Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo održana je danas i na njoj je razmatrano 12 tačaka dnevnog reda.

Na dvadesetdevetom skupštinskom zasjedanju odbornici su usvojili izvještaj načelnika opštine o radu četiri komunalna preduzeća čiji je vlasnik opština – „Vodovod i kanalizacija“, „Toplana“, Komunalno preduzeće za pogrebnu djelatnost „Sveti Marko“, te Komunalno preduzeće „Rad“.

Tri od četiri komunalna preduzeća čiji je vlasnik opština Istočno Novo Sarajevo u ovoj godini poslovala su pozitivno, dok je Komunalno preduzeće „Rad“ u fazi oporavka, izjavio je danas načelnik opštine Ljubiša Ćosić.

Prema Ćosićevim riječima, sva četiri preduzeća u odnosu na prethodnu godinu funkcionišu uspješnije mjereno finansijskim pokazateljima.

„Pozitivno su poslovali „Vodovod i kanalizacija“, koja je naše najstabilnije preduzeće, „Toplana“, iako je izložena stalnom pritisku zbog cijene mazuta i kojoj predstoje značajni investicioni poduhvati, te „Sveti Marko“, koji ove godine uz podršku opštine realizuje investiciju proširenja površina za sahranjivanje“, precizirao je Ćosić.

Ističući da i Komunalno preduzeće „Rad“ teži da posluje pozitivno, Ćosić je podsjetio da su na poslovanje ovog preduzeća posljednjih godina uticali gubitak tržišta na Istočnoj Ilidži i u Trnovu, kao i gubitak deponije u Trnovu, što je dovelo do prekobrojnog broja radnika.

„Posljednje dvije-tri godine ovo preduzeće posluje negativno, ali je u fazi oporavka“, rekao je Ćosić i dodao da zakonska rješenja nameću da se pristupi izradi regionalne deponije.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva uvjeren je da će komunalna preduzeća u vlasništu opštine i u budućnosti dobro poslovati i širiti se, a kao garanciju za to naveo je konstantan porast broja stanovnika i pravnih lica u Istočnom Novom Sarajevu.

Ćosić je naveo da su odbornici u Skupštini opštine danas podržali odluku o bratimljenju Istočnog Novog Sarajeva sa opštinom Blace u Srbiji.

„Ovo je četvrta bratska opština nakon Čukarice, Uba i Krupnja“, precizirao je Ćosić.

On je naveo da je u budućem poslovnom dijelu sportske dvorane u Istočnom Novom Sarajevu planiran prostor u kojem će opštine Ub i Blace, poznate po mljekarstvu, te proizvodnji i preradi voća i povrća, moći da predstave svoje proizvode, a sve kako bi se po uzoru na njih na ovom području razvijala ova privredna grana.