Održana 28. redovna sjednica Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo

Dvadeset osma redovna sjednica Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo održana je danas, 15. decembra 2023. godine i na njoj je razmatrano 18 tačaka Dnevnog reda.

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo danas su usvojili istorijski budžet opštine za 2024. godinu u iznosu od 27.706.158,00 KM.

2024. godina biće godina velikih pozitivnih promjena u opštini, kroz finansiranje kapitalnih investicija u iznosu od čak 13.095.400,00KM, od čega su najznačajnije investicije izgradnja bazena i novog obdaništa, izgradnja kanalizacije u iznosu 1,2 miliona, izgradnja saobraćajnica i održavanje u iznosu od 4 miliona, zatim subvencije za privredu i poljoprivredu u iznosu od 300 000KM, ulaganje u sportsko – rekreativni kompleks Tvrdimići u iznosu od 500 000KM, sankalište vrijednosti 150 000KM, kao i izdvajanja za sport u iznosu od 530 000KM.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo rekao je da je ovo najveći budžet u istoriji opštine, te da će 13 miliona maraka biti utrošeno za infrastrukturne projekte. Takođe, najavio je da će biti završene biciklistička i pješačka staza uz korito rijeke Tilave, spomen soba pogunulim borcima i vatrogasni dom.

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka o bratimljenju Istočnog Novog Sarajeva sa opštinom Budva, kao i odluka o visini stope poreza na nepokretnosti za narednu godinu od 10 odsto, što je isti iznos kao i proteklih godina.

Načelnik Katić se zahvalio građanima koji su kroz različite inicijative, prilikom obilaska mjesnih zajednica i sastanaka sa predstavnicima zajednica etažnih vlasnika dali konkretne prijedloge koji su u budžetu za 2024. godinu.

„Sve što je ovdje unaprijediće putnu infrastrukturu, zatim su tu projekti iz oblasti obrazovanja i zdravstva, pomoć razvoju privrede i poljoprivrede“, rekao je načelnik Katić.

Odbornici su danas usvojili i Program rada zimske službe za 2024. godinu, Program usluga zajedničke komunalne potrošnje za 2024. godinu, a prihvaćena je i Informacija o statusu ratnih vojnih invalida, civilnih žrtava rata, porodica poginulih boraca i boraca opštine Istočno Novo Sarajevo.

Zbog odlaska u penziju razriješen je dosadašnji vršilac dužnosti direktora Sportsko-rekreativnog centra „Slavija“ Milorad Lale, a na njegovo mjesto imenovan radnik ovog preduzeća Neven Pejušić.