Održana 12. redovna sjednica Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo

Dvanaesta redovna sjednica Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo održana je danas, 28. marta 2022. godine i na njoj je razmatrano 18 tačaka dnevnog reda.

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo danas su usvojili Nacrt strategije razvoja opštine Istočno Novo Sarajevo za period 2022-2028. godine, a o istoj će javna rasprava trajati 30 dana.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić istakao je da je ovo važan dokument koji usmjerava pravce razvoja naše opštine u narednih sedam godina. On je izrazio nadu da će stanovnici opštine Istočno Novo Sarajevo prepoznati ono šta je u interesu razvoja, te dati svoje primjedbe na nacrt strategije.

Danas je usvojen i Program podsticaja razvoju privrede i polјoprivrede u opštini Istočno Novo Sarajevo za 2022. godinu u iznosu od 150.000 KM, po kojem je za polјoprivredu predviđeno 90.000 KM, a za privredu 60.000 KM.

Načelnik opštine rekao je da se putem posticaja za polјoprivredu nastoji pomoć stanovništvu pri nabavci sadnog materijala, nabavku plastenika i povećanja plasteničke proizvodnje, što će biti realizovano zajedno sa Ministarstvom polјoprivrede, kao i nabavka zasada voća, i podrška pri bavlјenju polјoprivrednom proizvodnjom.

Na dvanestoj Skupštini opštine odbornici su donijeli i odluku o cijenama rente i uređenja za tekuću godini, kao i odluku o utvrđivanju najniže početne prodajne tržišne cijene građevinskog zemlјišta po zonama, koja je povećana u odnosu na prethodne godine.

Odbornici su usvojili i odluku o raspisivanju izbora za članove savjeta mjesnih zajednica, odluku o usvajanju godišeg plana sistematske preventivne dezinsekcije i deratizacije na području naše opštine, a prihvaćena je i Informacija o učenju i vladanju učenika osnovnih i Srednje škole na kraju prvog polugodišta 2021/2022.godina.