Od danas nastava u specijalnom odjelјenju u Kasindolu

yU novoformiranom specijalnom odjelјenju za djecu sa poteškoćama u razvoju u prostorijama Osnovne škole “Jovan Dučić” u Kasindolu u Istočnoj Ilidži danas je počela nastava koju će pohađati četiri dječaka.

Dječaci su uzrasta od sedam do devet godina od kojih trojica polaze u prvi, a jedan u drugi razred.

Direktor ove škole Milica Vuković izjavila je novinarima da je na inicijativu roditelјa, Udruženje djece i omladine sa posebnim potrebama “Zagrlјaj” uputilo zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da se formira specijalno odjelјenje na području grada Istočno Sarajevo za djecu iz Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova.

– Zahvalјujem načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo koji su podržali ovaj projekat – istakla je Vukovićeva.

Prema njenim riječima, škola je dugi niz godina uklјučena u proces inkluzije i trenutno pet učenika sa poteškoćama u razvoju prati redovnu nastavu po prilagođenom planu i programu.

– Ova četiri učenika koja će pohađati nastavu u okviru specijalnog odjelјenja su učenici ranog osnovno školskog uzrasta sa kojima će raditi defektolog i asistenti i to je optimalan broj za njihov kvalitetan rad. Drago nam što smo mogli da primimo ove učenike koji neće biti isklјučeni ni na koji način – navela je Vukovićeva.

Ona je dodala da škola trenutno broji 355 učenika, od kojih je 35 prvačića i četiri učenika specijalnog odjelјenja.

Predsjednik Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama “Zagrlјaj” Predrag Pušara istakao je da je otvaranje specijalnog odjelјenja za djecu sa poteškoćama u razvoju veoma značajno za mališane, ali i njihove roditelјe, jer su ih ranije morali da vode u Sarajevo, s obzirom da u Istočnom Sarajevu nije postojala ustanova specijalizovana za rad sa ovom djecom.

Pušara je dodao da odjelјenje može da broji maksimalno šest učenika sa kojima će raditi učitelјica koja ima iskustva u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

On je napomenuo da će djeca učiti po posebnom planu i programu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a tokom odmora družiće se sa učenicima koji pohađaju redovnu nastavu u ovoj školi.

– Ministarstvo finansira asistente onim učenicima kojima su odobreni, a kada djeca idu u Sarajevo, to nemaju. Sve troškove su snosili roditelјi, tako da je otvaranje ovog odjelјenja od velikog značaja i predstavlјa veliki pomak za naše članove – rekao je Pušara.

Udruženje sa sjedištem u Istočnom Sarajevu trenutno broji 20 članova sa područja Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova, od kojih najmlađi ima četiri, a najstariji 30 godina.

Povodom otvaranja specijalnog odjelјenja u OŠ “Jovan Dučić” upriličen je program koji su izveli učenici ove škole, a među prisutnima su bili gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, te zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Lučić.

Izvor: Srna.rs