Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo obilježiće u petak, 20. maja, 30 godina od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade i Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Program obilježavanja počeće izložbom ratnih fotografija u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo koja će biti otvorena od 19. do 22. maja.

Parastos poginulim borcima u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija na Vracama biće služen u petak u 11.00 časova, nakon čega će, u 11.30 časova, biti položeni vijenci i cvijeće kod centralnog krsta Vojničkog groblja Vraca i obraćanje zvaničnika.

U 13.00 časova biće upriličena Svečana akademija u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, saopšteno je iz Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo.

Odlukom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske dana 22. maja 1992. godine formiran je Sarajevsko-romanijski korpus kopnene vojske, a zona odgovornosti Korpusa obuhvatala je područje gradskih sarajevskih opština, Han Pijesak, Sokolac i Rogaticu.

Sarajevsko–romanijski korpus nije obuhvatao veći prostor, ali je zato imao veoma delikatan zadatak da blokira i pod svojom kontrolom drži Sarajevo kao glavni grad BiH.

Za sve vrijeme rata Sarajevsko-romanijski korpus nije izgubio ni pedlja srpske teritorije, a odbio je sedam velikih muslimanskih ofanziva u pokušaju deblokade grada Sarajeva i spajanje muslimanskih snaga na prostoru centralne Bosne.

U borbenim dejstvima za slobodu Republike Srpske život je položilo oko 3.500 boraca ovog korpusa.

U okviru Sarajevsko-romanijskog korpusa 20. maja 1992. godine formirana je Prva sarajevska mehanizovana brigada.

Ova brigada sastavljena je od 40. mehanizovane brigade, koja je dislocirana iz Zagreba na prostor Lukavice i 49. motorizovane brigade. Po svom sastavu bila je velike vatrene moći, pa je najčešće davala gotove jedinice u sastav drugih jedinica slabije vatrene moći.

Brigada je tokom cijelog rata pružala artiljerijsku podršku svim jedinicama Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Izvor: SRNA