Одржана 28. редовна сједница Скупштине општине Источно Ново Сарајево

Двадесет осма  редовна сједница Скупштине општине Источно Ново Сарајево одржана је данас, 15. децембра 2023. године и на њој је разматрано 18 тачака Дневног реда.

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево данас су усвојили историјски буџет општине за 2024. годину у износу од 27.706.158,00 КМ.

2024. година биће година великих позитивних промјена у општини, кроз финансирање капиталних инвестиција у износу од чак 13.095.400,00КМ, од чега су најзначајније инвестиције изградња базена и новог обданишта, изградња канализације у износу 1,2 милиона, изградња саобраћајница и одржавање у износу од 4 милиона, затим субвенције за привреду и пољопривреду у износу од 300 000КМ, улагање у спортско – рекреативни комплекс Тврдимићи у износу од 500 000КМ, санкалиште вриједности 150 000КМ, као и издвајања за спорт у износу од 530 000КМ.

Начелник општине Источно Ново Сарајево рекао је да је ово највећи буџет у историји општине, те да ће 13 милиона марака бити утрошено за инфраструктурне пројекте. Такође, најавио је да ће бити завршене бициклистичка и пјешачка стаза уз корито ријеке Тилаве, спомен соба погунулим борцима и ватрогасни дом.

На данашњој сједници усвојена је одлука о братимљењу Источног Новог Сарајева са општином Будва, као и одлука о висини стопе пореза на непокретности за наредну годину од 10 одсто, што је исти износ као и протеклих година.

Начелник Катић се захвалио грађанима који су кроз различите иницијативе, приликом обиласка мјесних заједница и састанака са представницима заједница етажних власника дали конкретне приједлоге који су у буџету за 2024. годину.

„Све што је овдје унаприједиће путну инфраструктуру, затим су ту пројекти из области образовања и здравства, помоћ развоју привреде и пољопривредe“, рекао је начелник Катић.

Одборници су данас усвојили и Програм рада зимске службе за 2024. годину, Програм услуга заједничке комуналне потрошње за 2024. годину, а прихваћена је и Информација о статусу ратних војних инвалида, цивилних жртава рата, породица погинулих бораца и бораца општине Источно Ново Сарајево.

Због одласка у пензију разријешен је досадашњи вршилац дужности директора Спортско-рекреативног центра „Славија“ Милорад Лале, а на његово мјесто именован радник овог предузећа Невен Пејушић.