Ћосић: Ове седмице почињу активности с циљем уређења језера

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је да ове седмице почиње активности с циљем уређења језера на подручју ове локалне заједнице, што је обухваћено је Регулационим планом „Центар три“, за шта су обезбијеђена иницијална средства од 200.000 КМ.

Ћосић је рекао да је овим регулациниом планом предвиђено језеро и да ће оно ту дефинитивно и остати, без обзира на стамбено-пословну изградњу, али да је потребно утврдити да ли се језеро пуни природним путем или ће бити вјештачко.

Он је истакао да је прва фаза коју су морали да прођу испитивање квалитета воде у језеру и да су анализе показале да је квалитет воде у њему четврте класе, те да није за пиће.

„Постоји могућност да се у језеро сливају дијелом отпадне воде, као и воде које настају спирањем пољопривредних површина около, јер у себи садржи одређене количине фосфора. Међутим, дио извјештаја нам даје наду да ту, ипак, постоји и питка вода која долази природним путем и пуни језеро“, рекао је Ћосић.

Он је навео да ће, ради утврђивања поријекла воде у језеру, наредних дана почети исушивање језера и да се очекује да ће тај дио посла бити завршен за 20 до 30 дана, те да ће пројекат радити фирма из Бањалуке.

„Ове активности радимо заједно са инвеститорима који граде на овом подручју, комуналним преузећима `Рад` и `Водовод и канализација` и биће ангажована њихова механизација. У буџету је планирано 100.000 КМ, а и Град Источно Сарајево нам је помогао са 100.000 КМ. Очекујемо да се за неких пола милиона до милион КМ посао заврши у потпуности“, рекао је Ћосић.

Он је на конференцији за новинаре, чији је циљ био да информише јавност о планираним активностима у вези са уређењем језера, напоменуо да ће се у овом поступку сачувати животињски свијет, с обзиром на то да су ту већ патке, као и одређене врсте рибе.

„Уколико се деси да утврдимо да нема природног пуњења језера водом, онда ћемо имати вјештачко језеро, што подразумијева да ће се на дно ставити материјал који се зове геотекстил, затим заштитна фолија, уредиће се обална утврда и дефинисати како ће се пунити језеро“, додао је Ћосић.

Он је навео да ће до краја године бити завршен знатан дио активности на уређењу језера, а да би у потпуности могло да буде завршено у току сљедеће године.

„Након што уредимо дно, дефинишемо да ли је природно или вјештачко, ту водену површину ћемо уредити са пјешаком стазом около, гдје су предвиђена и два спортска игралишта и природни амфитеатар“, истакао је Ћосић.

Ћосић је најавио да је регулационим планом предвиђена и изградња новог обданишта, као и нова основна школа која је потребна овој локалној заједници.

„И овдје смо аплицирали према Влади Републике Српске за средства за изградњу ове школе, за коју нам оквирно треба пет милиона КМ са свим припадајућим садржајима. Са изградњом новог парка, уређењем језера и оним што се ради на Тврдимићима знатно ћемо подићи свој капацитет у дијелу туристичких услуга и постати атрактивнији како за наше становнике, тако и за оне који долазе у посјету овој општини“, рекао је Ћосић.

Ћосић је напоменуо да је прошле седмице објављен јавни позив за реализацију прве фазе изградње новог парка у оквиру регулационог плана „Центар два“, у вриједности 365.000 КМ, а обухвата изградњу фудбалског игралишта са вјештачком травом и трибинама, игралишта за баскет, игралишта за одбојку на пијеску, два мини-игралишта са справама за најмлађе и фонтаном и поплочаним простором око ње.

Ријеч о парку површине око 12.500 метара квадратних који је позициониран између улица Моме Капора, Дечанске, Симе Милутиновића Сарајлије и Хиландарске.

Извор: СРНА