У посјети вршњацима у Источном Сарајеву

Око 1.050 дјеце са Косова и Метохије ће наредних дана боравити у 18 градова Републике Српске, а прилику да угосте малишане добиле су и породице из општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, као и Пале, које су ове године домаћин за стотину малишана.

Начелник општине Источно Ново Сарајево, Љубиша Ћосић, за Српскаинфо истиче да му је драго што су и ове године угостили 50 дјеце из Космета, и да учествују у пројекту “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске”.

Ћосић је пожелио малишанима угодан боравак и захвалио родитељима који су се одазвали на позив да угосте дјецу са Космета.

Он истиче да се нада да ће се ова пракса наставити и да ће дјеца са Косова и Метохије поново доћи у Источно Сарајево, те додаје да је сигуран да ће породице које су угостиле дјецу дати све од себе да им ових 7 дана учине далеко безбрижнијим и љепшим него што су њихови стварни животни услови на Косову.

И начелник општине Пале, Бошко Југовић, изразио је задовољство због доласка малишана у овај град, те захвалио свим породицама које су примиле дјецу.

„Ово је трећа година да смо домаћини малишанима са Косова, из општине Штрпци. Задовољство је што смо у прилици да покажемо гостопримство и људскост, те уљепшамо дјеци барем ових неколико дана, колико ће боравити код нас“ каже Југовић.

Додаје да овој дјеци понајвише фали слобода, да је сваки њихов долазак, као и одлазак, веома емотиван за све, те изражава наду да ће дјеца из Пала понијети најљепше успомене.

Из породице Шеховац, из Источног Новог Сарајева, која је угостила дијете са Косова, истичу да је велико задовољство да имају прилику да угосте дјечака, Јована, који је, како кажу, дивно васпитано и скромно дијете.

„Драго нам је што имамо прилику да угостимо Јована, који је диван дјечак. Долази нам из мјеста Ново Брдо, близу Грачанице, и веома је добро и одговорно дијете“ кажу Шеховци.

Додају да се Јован брзо ослободио и спријатељио с њиховим сином, Василијем.

„Василије је сам изразио жељу да угостимо дијете с Косова, чим је чуо за ту акцију у школи“ додаје породица Шеховац.

Они су први дан искористили за шетњу и дружење са осталом дјецом из Источног Сарајева и Косова и истичу да планирају да од сада сваке године угосте дјецу која долазе с Косова.

Малени Јован каже да му је дивно с Василијем, да га он упознаје с другарима и брине се о њему.

Додаје да се редовно чује са родитељима, а код куће га чекају двојица браће; један иде у други разред, а други се родио прије месец дана.

Александра Бјелица, један од родитеља која је у своју породицу примила двоје дјеце, два брата с Космета, ангажовала се да овој дјеци боравак у Источном Сарајеву буде што пријатнији.

„Андрија је код нас био прошле године и врло смо срећни што смо ове године угостили и његовог брата Душана. Цијелу годину смо били у контакту с њиховом породицом и посебно нам је драго што је Андрија једва чекао да дође поново“ каже она.

Бјелица истиче да су дјеца јако скромна, лијепо васпитана и помало повучена. Каже да су дјеца која живе у мјестима која су окружена Албанцима још повученија и најбојажљивија.

Наводи да одређени број дјеце који је дошао у Српску живи у нормалним условима, али има и дјеце која су из вишечланих породица, који живе на рубу егзистенције.

„Битно је да дјеца склапају пријатељства. Породице код којих су смјештена максимално су се потрудиле да боравак дјеци учине што угоднијим и да посјете различита мјеста у Источном Сарајеву“ истакла је Бјелица.

Градови

Осим у Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи и Палама, око 1.050 дјеце са Косова и Метохије, која су у Српску допутовала 16. јуна у пратњи 80 просвјетних радника, бораве и у Хан Пијеску, Вишеграду, Требињу, Бијељини, Брчком, Станарима, Броду, Дервенти, Модричи, Шамцу, Прњавору, Бањалуци, Градишци, Новом Граду, Приједору и Добоју.

Извор: srpskainfo.com

Фото: Мариана Регоје/РАС Србија