У петак обиљежавање 30 година од формирања Сарајевско-романијског корпуса

Борачка организација Источно Ново Сарајево обиљежиће у петак, 20. маја, 30 година од формирања Прве сарајевске механизоване бригаде и Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Програм обиљежавања почеће изложбом ратних фотографија у Културном центру Источно Ново Сарајево која ће бити отворена од 19. до 22. маја.

Парастос погинулим борцима у Цркви Светог великомученика Георгија на Врацама биће служен у петак у 11.00 часова, након чега ће, у 11.30 часова, бити положени вијенци и цвијеће код централног крста Војничког гробља Враца и обраћање званичника.

У 13.00 часова биће уприличена Свечана академија у Културном центру Источно Ново Сарајево, саопштено је из Борачке организације Источно Ново Сарајево.

Одлуком Главног штаба Војске Републике Српске дана 22. маја 1992. године формиран је Сарајевско-романијски корпус копнене војске, а зона одговорности Корпуса обухватала је подручје градских сарајевских општина, Хан Пијесак, Соколац и Рогатицу.

Сарајевско–романијски корпус није обухватао већи простор, али је зато имао веома деликатан задатак да блокира и под својом контролом држи Сарајево као главни град БиХ.

За све вријеме рата Сарајевско-романијски корпус није изгубио ни педља српске територије, а одбио је седам великих муслиманских офанзива у покушају деблокаде града Сарајева и спајање муслиманских снага на простору централне Босне.

У борбеним дејствима за слободу Републике Српске живот је положило око 3.500 бораца овог корпуса.

У оквиру Сарајевско-романијског корпуса 20. маја 1992. године формирана је Прва сарајевска механизована бригада.

Ова бригада састављена је од 40. механизоване бригаде, која је дислоцирана из Загреба на простор Лукавице и 49. моторизоване бригаде. По свом саставу била је велике ватрене моћи, па је најчешће давала готове јединице у састав других јединица слабије ватрене моћи.

Бригада је током цијелог рата пружала артиљеријску подршку свим јединицама Сарајевско-романијског корпуса.

Извор: СРНА