У оквиру Спасовданских свечаности отворена нова спортска дворана

У оквиру Спасовданских свечаности на Тргу Републике Србије, вечерас је уприличена свечана академија поводом Дана и крсне славе наше општине, којој су присуствовали највиши представници извршне и законодавне власте у Републици Српској и институцијама БиХ, представници локалне власти, те многобројни грађани.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић у свом обраћању на свечаној академији рекао је да је у протеклих годину дана урађено много тога у овом дијелу града Источно Сарајево, што је на понос свих који овдје живе.

Катић је истакао да има разлога за задовољство и да су поносни на све завршене пројекте које су започели његови претходници, а који су чврсти темељи даљег развоја Источног Новог Сарајева.

„Свакако да има још много посла, како би од општине направили једну од најразвијенијих у Републици Српској, најпожељнијих мјеста за живот и општину коју заслужују сви њени становници“ рекао је Катић.

Он каже да општина Источно Ново Сарајево има велику шансу за даљи развој и потенцијал који треба искористити и унаприједити.

„Зато градимо нове студентске домове, зграду Ректората, Музичке академије, гдје ћемо позиционирати Универзитет у Источном Сарајеву. Општина смо која биљежи позитиван миграциони салдо, људи долазе, породице се овдје заснивају, због тога градимо ново обданиште и основну школу“, истакао је Катић.

Додаје да ће до краја идуће године у општину Источно Ново Сарајево бити уложено преко 30 милиона КМ јавних инвестиција, те да све ово разумију институције Републике Српске и пружају безрезервну подршку за све пројекте, идеје и захтјеве које им се упуте.

На вечерашњој Свечаној академији додијељене су Захвалнице Жарку Крсману, предсједнику Удружења пензионера Источно Ново Сарајево, Удружењу добровољних давалаца крви Гацко, Хуманитарном удружењу “Од срца”, Друштву добровољних давалаца крви ПУ Врање, Друштву добровољних давалаца крви “Радивоје Пима” Будва, Друштву добровољних давалаца крви “Рудар” Угљевик и Хуманитарном удружењу “Коце заувек” Врање.

Добитници Плакета су колектив ЈЗУ Дом здравља „Источно Сарајево“, колектив ЈЗУ Болница „Србија“ и Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије.

Највеће признање Повеља Општине Источно Ново Сарајево додијељена је професору др Славку Ждралу и Црквеној општини источно-новосарајевској.

Након академије начелник општине Јован Катић у друштву предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, премијера Радована Вишковића и градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића, пресјецањем врпце, свечано је отворио новоизграђену спортску дворану капацитета 2.110 мјеста.

Раније током дана начелник Катић одржао је састанка са делегацијом Града Требиња на челу са градоначелником Мирком Ћурићем. Током састанка размјењене су идеје, договорена будућа сарадња двије локалне заједнице, након чега је свечано отворена Херцеговачка кућа у новој спортској дворани.

Такође, Општинску управу данас је посјетила делегација Будве, на челу са предсједником општине Марком Царевићем, гдје је договорена сарадња двије општине, као и много заједничких пројеката у будућности. Делегације су заједно обишле и регионалну акцију добровољног даривања крви, на којој су учествовала удружења из Републике Српске, Црне Горе и Србије.

Спасовданске свечаности настављају се сутра у 09.00 часова у Храму Св. Великомученика Георгија у Миљевићима, гдје ће бити служена Света Литургија поводом Спасовдана-крсне славе општине Источно Ново Сарајево.

У 19.00 часова у фоајеу позоришта биће отворена изложба фотографија „ИНСпирација“ и додијела награда ауторима, а у 19.30 часова заказан је коцерт КУД „Славија“ на Тргу Републике Србије.