У Источном Новом Сарајево уручени кључеви станова за шест породица

Данас је у Источном Новом Сарајево кључеве станова добило шест породица из категорије расељених лица и повратника, који су изграђени кроз Пројекат стамбеног збрињавања у оквиру Регионалног стамбеног програма у БиХ, чиме је трајно ријешено њихово стамбено питање.

Вршилац дужности директора Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Марко Аћић истакао је да је укупна вриједност ове инсвестиције око 400.000 КМ, а шест породица је у оквиру концепта социјалног становања добило смјештај.

Аћић се захвалио општини Источно Ново Сарајево која је обезбиједила земљиште и локацијске услове, као и свим донаторима, прије свега ЕУ. Такође, је нагласио да ће овај пројекат прећи у власништво општине Источно Ново Сарајево.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић захвалио је шефу Делегације ЕУ Јохану Затлеру на његовом присуству данашњој церемонији, која је најбитнија за оне који су добили кључеве станова.

„Обавеза локалне заједнице јесте да се бори за социјалну једнакост и солидарност међу свим људима који живе у њој“, рекао је начелник Ћосић.

Начелник Ћосић обећао је да ће Општинска управа у наредна два мјесеца асфалтирати приступни пут овој новоизграђеној стамбеној јединици.

Шеф Делегације ЕУ Јохан Затлер, нагласио је да темељи ЕУ почивају на два важна принципа, а то су мир и солидарност, те у складу са тим данас су уручени  кључеви за шест породица у оквиру пројекта чија је вриједност више од 60 милона евра.

Он је рекао да ће до краја програма бити обезбијеђено укупно 3.200 стамбених јединица за избјеглице, расељена лица и повратнике.

Замјеник министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Џевад Махмутовић захвалио је ЕУ и Затлеру који својим присуством показује колико су заинтересовани за овај Регионални стамбени програм.

Махмутовић је нагласио да је ова зграда, у коју данас усељава шест породица, резултат уштеда које су остварене током реализације овог пројекта.

Он је додао да су од нове године кроз овај стамбени програм подијељени кључеви за 51 породицу која је била расељена све ове године.

Представник УНХЦР-а Луси Гање у свом обраћању је нагласила да је до данас око 1.500 корисника и њихових породица потпомогнуто кроз Регионални стамбени програм.

Ђурђа Граховац, која је данас трајно ријешила своје стамбено питање, захвалила се Влади Републике Српске, начелнику  Љубиши Ћосићу и свим донаторима.