Усвојен Урбанистички пројекат за градњу викенд-насеља Тврдимићи

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су Урбанистички пројекат за рекреациону зону и викенд-насеље „Тврдимићи“.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић појаснио је да данашња одлука ствара предуслове за изградњу викенд-насеља са 55 локација на којима ће бити грађене три врсте типских кућа, као и три мања и један велики хотел са простором за споменик и много стаза за шетњу.

„Предвиђена је и локација за игралиште и `зип лајн`, као и за још једно спортско игралиште. То је туристичко-рекреативни комплекс који је већ изазвао пажњу, а који планирамо да барем 70 одсто буде изграђен у наредних годину и по дана“, рекао је Ћосић новинарима.

Ћосић је подсјетио да је на локацији Тврдимићи већ изграђен ловачки дом са амфитеатром „Бели вук“, док ће у наредна три мјесеца бити завршен и још један мањи ловачки дом.

Он је додао да је ова општина код Инвестиционо-развојне банке Републике Српске аплицирала за средства за пројекат изградње игралишта, за који сматра да ће бити одобрен.

Према његовим ријечима, на наредној сједници одборници би требало да усвоје одлуку о расписивању јавног позива за избор стратешког партнера за изградњу викенд-насеља, који ће се обавезати да обезбиједи одређене услове које ће претходно Скупштина одредити.

„Уколико буде изабран, стратешки партнер ће морати да гарантује да ће изградити локалитете за купце које ћемо изабрати јавним позивом. Прихватиће обавезу да гради типске објекте у фази грубих радова по цијени коју одреди Скупштина општине. Као гаранцију да ће насеље бити изграђено у року од годину и по инвеститор ће морати да обезбиједи и банкарску гаранцију“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је истакао да ће приликом куповине неког објекта у овом насељу купац морати да потпише уговор и прихвати услове које општина одредила, тако да ће на тај начин бити спријечен било какав вид спекулација и сумњивих трансакција приликом куповине.

„Сва средства које општина буде добила по основу ренте, уређења и продаје земљишта биће усмјерена на изградњу и уређење саобраћајне, канализационе и водоводне мреже на локалитету `Тврдимићи`. Циљ нам је да до краја наредне године ово викенд насеље буде изграђено, а убијеђен сам да ћемо до тада имати и инвеститоре за четири планирана хотела“, рекао је Ћосић.