Уручена постхумна одликовања породицама 27 погинулих бораца

Постхумна одликовања породицама 27 погинулих бораца са подручја Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, Пала, Фоче и Гацка уручио је данас у Источном Сарајеву изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин.

Жупљанин је рекао да је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић одликовала Медаљом заслуга за народ 282 погинула борца Војске Републике Српске поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и 15. септембра – Дана погинулих и несталих Републике Српске.

„Ово је још један чин којим Република Српска исказује захвалност и поштовање за жртву коју су дали погинули борци и за то што су животе уградили у темеље Српске“, истакао је изасланик предсједника Српске.

Он је нагласио да је цијена која је плаћена за Републику Српску исувише висока, те поручио свима који је упорно годинама нападају, да око тога нема погађања.

„Знаћемо сачувати и развијати Републику Српску у миру, као што смо је знали створити и одбранити у рату“, рекао је Жупљанин.

Мирослав Авдаловић из Фоче, чији је отац погинуо на илиџанском ратишту као припадник Илиџанске бригаде Војске Републике Српске, рекао је да одликовање које му је данас уручено за њега представља обавезу да мора наставити стопама погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату.

„Морамо увијек имати на уму да су они положили животе бранећи земљу својих предака, да би ту исту земљу оставили својим потомцима“, истакао је Авдаловић.

Одликовање је примила и Вељка Плакаловић са Пала, чији је отац погинуо неколико мјесеци након њеног рођења.

Она је захвалила предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, Републичкој борачкој организацији, као и другима у Српској, што нису заборавили погинуле борце и њихове породице, те што су им уручили одликовања.

Извор: СРНА