Упркос свим околностима 21. Лут фест спреман за своју вјерну публику

21.Mеђународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“ биће свечано оворен 28. септембра у 18,00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево луткарским спектаклом „Пиринска фолклорна магија“, у извођењу Градског позоришта Благоевград из Бугарске, у режији професора Боње Лунгова и др Константина Каракостова.

Мото овогодишљег фестивала “Луткарство за 21. вијек“ велича луткарство, значај луткарске умјетности и допринос фестивала њеном очувању, развоју и промоцији. 21. Лут фест, за 21. вијек. 21 година луткарства у Источном Сарајеву обиљежило је исто толико генерација нове младе позоришне публике, којој је усађена љубав према луткарству и позоришној умјетности. Фестивал је кроз луткарска остварења учио младе да његују љубав, поштују различитости и у својим срцима гаје чистоту душе и праве вриједности. Лут фест је фестивал, чија јединствена мисија децентрализације културе и позоришне умјетности за дјецу посебно доприноси томе да се луткарство и луткарска умјетност слави широм Републике Српске.

Покровитељ 21. Лут феста је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, чиме је фестивал добио посебан значај. Ова подршка је од изузетне важности за развој фестивала и позоришне умјетности за дјецу и културе у Републици Српској.

Овогодишњи фестивал одржава се у тешким околностима за све, а посебно за културу и умјетност. Захваљујући великом ангажовању организатора фестивала, Форум театра, и фестивалског тима, на челу са председником организационог одбора Љубишом Ћосићем и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић успјели смо да одржимо континуитет и организационо се изборимо са свим потешкоћама које су биле пред нама. Фестивал суфинасира Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Ограничавајуће околности су утицале и на сам фестивалски програм, који ће се ове године одржати у нешто другачијем облику. Публика ће имати прилику да погледа 5 представа. Њих ће оцјењивати стручни жири у саставу: Игор Бојовић, предсједник УНИМА центра Србије-драмски писац, драматург и сценариста, Младен Јанковић, музички педагог и Огњен Беговић, новинар Новинске агенција Срна.

У пратећем програму фестивала биће одржана креативна луткарска радионица „Лутка је глумац“, коју води Анкица Аврамовић из Источног Сарајева, он лајн мастерклас предавање „Луткарство у вријеме Короне“ проф др. Константина Каракостова, промоција књиге „Шта су лутке?“, пјесникиње Евите Бојковац, у издању Форум театра и Арт сцене Бања Лука, као и посебни туристички програми за госте фестивала, који се релаизују у сарадњи са Олимпијским центром Јахорина. У оквиру пратећег програма фестивала, у циљу децентрализације културе и позоришне умјетности у Зворнику ће бити одиграна представа „Куку Тодоре“, Дечјег позоришта Суботица.

Приједлог предсједника Организационог одбора фестивала Љубише Ћосића, начелника општине Источно Ново Сарајево је да улаз на све фестивалске програме буде бесплатан.

Одлуком Савјета фестивала Плакета „Златна анима Радослав Лазић“ за допринос развоју луткарске умјетности биће додијељена Игору Бојовићу, за свеукупно стваралаштво на пољу развоја, афирмације и унапрјеђења луткарства.

Фестивал суфинансирају Град Источно Сарајево, општине Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево.

Спонзори фестивала су: Туристичка организација Јахорина, Олимпијски центар Јахорина и и Град Зворник.

Медијски покровитељи Фестивала су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА.

Медијски пријатељи фестивала су: Фена, Елта ТВ, БНТВ, БХРТ, ОСМ ТВ, ИС Радио и портали: Катера инфо, Принцип њуз. За маркетинг фестивала задужен је Турунташ д.о.о.