Премијерно изведена представа „Седми дан“

Позоришна представа „Седми дан“, рађена према тексту књижевника Горана Врачара и његовог истоименог романа, премијерно је синоћ изведена у Источном Сарајеву у оквиру обиљежавања 25 година од егзодуса сарајевских Срба.

Редитељ представе Александар Лазић новинарима је рекао да гостопримство које је доживио у Источном Сарајеву показује да специјалне везе између Републике Српске и Србије треба да буду толико високо и нераскидиво везане да Дрина буде жила куцавица, а не мјесто које раздваја Србе.

„Ово је први пут да имамо овакве односе између Србије и Српске. Ово је само мали почетак и запета пред крај реченице, коју ћемо да видимо у наредној деценији“, поручио је Лазић.

Лазић је појаснио да му је основна драматуршка и редитељска теза у припреми представе био покушај да рашчлани односе између мужа и жене на свијету и моменат „братоубиства“.

„Преко Горановог романа мени се заправо као инспирација јавио Бајронов `Каин` који суди Бога што је њега изабрао да буде тај који ће убити. Ја све што се дешава у овом комаду – убиство између мужа и жене, третирам као братоубиство. То што су они муж и жена је потпуно друга димензија, јер ако смо од једног ребра и ако смо настали из истог онда су они у крајњој линији брат и сестра“, нагласио је Лазић.

Зашто је неко неког убио и потроши метак, а није написао пјесму, је теза којом је Лазић покушао да одбрани цивилизацију и човјечанство у посљедњих пар хиљада година, с обзиром на то да смо у задњих десетак хиљада година у једном озбиљном ћорсокаку.

Књижевник Горан Врачар је рекао да је већ заказано десетак премијера ове представе, али да је ова кључна јер је производ специјалних, али и умјетничких веза.

„У овом комаду се појављујем ја као писац комада, Борко Мочевић, који је направио фантастичну сценографију и реквизите, а ту су четири београдска глумца. Кореографија, дјевојка која је радила костиме, творац музике Нино Адемовић, али и уводни монолог који чита Горан Султановић је нешто што се није десило у Источном Сарајеву“, навео је Врачар.

Аутор истиче да је поносан на ову представу, али не само зато што је он писац и што је овај комад синоћ на сцени, већ и због новог пријатељства са дивним људима који су у посљедња два и по мјесеца напорно радили.

Подршку за постављање ове представе дали су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Пале, те Представништво Републике Српске у Београду, Амбасада Србије у БиХ, као и Факултет драмских уметности у Београду.

На синоћној премијери, која је одржана у складу са прописаним епидемиолошким мјерама, присуствовали су посланици у Народној скупштини Републике Српске Наташа Трифковић Кулашинац и Соња Караџић Јовичевић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, свештеници Српске православне цркве, као и бројни представници културног и политичког живота града.

Премијера у Културном центру Пале заказана је за данас, а у Културном центру у Зворнику у сриједу, 17. марта.

Све представе почињу у 19.00 часова.

Ова представа ће играти 26. марта у Београду, 29. марта у Крушевцу, 2. априла у Српском народном позоришту Нови Сад, 8. априла у Бањалуци, а 15. априла у Нишу.

Извор: СРНА