Представљамо идејно рјешење Централног споменика на тргу Републике Србије

Општинска управа општине Источно Ново Сарајево са жељом ослушкивања идеја наших грађана, 08. октобра 2019. године позвала је све грађане да се пријаве, те дају свој приједлог за избор идејног рјешење Централног споменика на тргу Републике Србије, за шта је издвојен наградни фонд од 900 КМ.

У предмету овог позива наведено је да ће одабрани приједлог за идејно рјешење послужити као ваљана стручна подлога за избор идејног, а потом и главног пројекта Централног споменика. Такође, наведено је и да приједлог идејног рјешења Централног споменика асоцира на историјску личност, историјски догађај, историју овог краја, да представља заслуженог појединца или групу појединаца из наше даље или ближе прошлости, асоцира на наш народ као колективитет на овим просторима и све оно што представља идентитет нашег народа у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Приједлози грађана који су пристигли на адресу Општинске управе, оцјењивани су се према сљедећим критеријумима:

– оригиналност приједлога;

– предложени облик и естетски квалитет приједлога идејног рјешења Централног споменика;

– Просторни концепт приједлога идејног рјешења Централног споменика у односу на урбани контекст;

– финансијски трошкови рјешења.

У наставку Вам доносимо коначну ранг листа за додјелу награда:

Прворангирани приједлог – рад под шифром 013 114 (500 КМ)

Другорангирани приједлог – рад под шифром 013 112 (300 КМ)

Трећерангирани приједлог – рад под шифром 013 113 (100 КМ).

Побједничко идејно рјешење (рад под шифром 013 114), овим радом представља свој поглед на централни споменик, шта он значи и шта представља, како би требао изгледати о коју то поруку носи. Приједлог централног спомен обиљежја везан је за Егзодус сарајевских Срба, који носе једно велико бреме и који су заслужни за стварање града и опстанка Републике Српске. У опису споменика, предложена је изградња статуе које ће представљати породицу која се зауставила баш на овом тлу, овдје спустила своје тешке кофере и послије Дејтона гради свој дом на територији данашње општине Источно Ново Сарајево.

Погледајте сва три пристигла приједлога.

Прворангирани приједлог
Другорангирани приједлог
Трећерангирани приједлог