Почео 28. Међународни фестивал малих сцена и монодраме

Представом „Народни посланик“ по тексту Бранислава Нушића у извођењу Никшићког позоришта, вечерас је у Источном Сарајеву званично почео 28. Међународни фестивал малих сцена и монодраме Републике Српске током којег ће бити изведено 11 представа позоришта из Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ.

Фестивал је отворила министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, која је истакла да култура оплемењује, спаја и да управо то и јесте сврха овог фестивала, на којем учествују представници свих земаља из окружења.

Стојичићева је навела да је овај фестивал веома значајан за Сарајевско-романијску регију, али и цијелу Српску.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да је Међународни фестивал малих сцена и монодраме најзначајнија манифестација културе у Источном Сарајеву, те да је поносан што је опстала и развијала се стварајући позоришну публику која са нестрпљењем очекује сваку представу.

Ове године биће додијељене четири фестивалске награде – за најбољу представу, најбољу монодраму, најбољег глумца и најбољу глумицу, а жири чине глумица Лидија Вукићевић, редитељ Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

Директор Фестивала Младен Јанковић рекао је да жири ни ове године неће имати нимало лак задатак да донесе одлуку коме ће додијелити награде.

„Част нам је и задовољство што и ове године можемо угостити професионална позоришта и глумце из региона – Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ. Посебна нам је част што је управо Никшићко позориште отворило фестивал представом коју је написао Нушић, који 30 година није био игран у Црној Гори“, рекао је Јанковић.

Отварању Фестивала присуствовао је предсједник општине Никшић Марко Ковачевић, који је изразио задовољство што се братимљење и сарадња са oпштином Источно Ново Сарајево наставља и у сфери културе.