Подијељено 60 бесплатних сјеменских пакета за прољећну сјетву

У Источном Новом Сарајеву данас је завршена подјела 60 сјеменских пакета за прољећну сјетву становницима наше локалне заједнице.  Поштујући све предвиђене мјере, подјела пакета обављена је на паркинг простору испред Мјесне заједнице Враца.

Министарво пољопривреде, шумарства и  водопривреде Републике Српске, спроводи ванредну мјеру подршке пољопривредним произвођачима на сарајевско-романијској регији, унутар 12 општина у којима ће бити извршена подјела сјеменских пакета.

Виши стручни сарадник за сточарство у соколачкој Подручној јединици Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Свјетлана Мичић, рекла је да су сјеменски пакети финансирани од стране IFAD-а (Међународна организација за развој пољопривреде), а по овом пројекту у општини Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа додијељено је по 60 пакета, док ће у општини Трново бити подијељено 100 сјеменских пакета.

„Вриједност сјеменских пакета је 252 КМ, а унутар њих налазе се основне повртларске културе, као што су 25 килограма кромпира, три килограма лука, ђубриво и садни материјал“, рекла је Мичићева.

Мичићева је истакла да је ово јако добра мјера, поготово за младе који су погођени пандемијом вируса корона, а који су остали без запослења, јер ће своје површине моћи да искористе управо кроз овај сјеменски пакет.

Општинска управа Источно Ново Сарајево, поред подијељених 60 сјеменских пакета које је обезбиједило Министараство, а због ограниченог броја и немогућности да сви буду обухваћени овим акцијом, раније је подијелила 70 пакета за све који су се пријавили.