Отворен јубиларни 10. Интернационални фестивал „Акордеон арт плус“

Јубиларни десети Интернационални фестивал „Акордеон арт плус“ синоћ је свечано отворен у Источном Сарајеву концертом Оркестра хармоника Академског културно-уметничког друштва Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић“, под диригентском палицом Горана Пенића.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) проф. мр Дражан Косорић рекао је окупљенима да су публика и бројни квалитетни учесници најзаслужнији што „Акордеон арт“ из године у годину постаје значајнији и квалитетнији.

„Чињеница да `Акордеон арт` траје већ пуну деценију, потврђује квалитет ове културне манифестације од великог значаја“, истакао је Косорић.

Он је изразио задовољство што је овогодишњи јубиларни фестивал отворен концертом Оркестра хармоника Академског културно-уметничког друштва „Соња Маринковић“, који је, како је навео, лауреат бројних престижних свјетских награда на такмичењима за оркестре хармоника.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић нагласио је да је „Акордеон арт“ већ пуну деценију једна од најзначајнијих културних манифестација у Источном Сарајеву, али и Републици Српској.

Десети Интернационални фестивал „Акордеон арт плус“ окупио је 315 такмичара.

У оквиру фестивала предвиђено је такмичење солиста на хармоници, камерних ансамбала и оркестара хармонике, Друго међународно такмичење пијаниста, као и концертни програм умјетника који ће наступити у ревијалном дијелу фестивала.

У дијелу програма који није концертни биће одржано предавање Бранка Џиновића из Србије, који ће говорити о дјелима за хармонику Софије Губандулије.

Жири је састављен од 38 еминентних свјетских стручњака, а ове године у Источно Сарајево долази и Фридрих Липс, руководилац катедре за хармонику Руске академије „Гњесин“, која је међу најпрестижнијим на свијету.

На фестивалу ће наступити и Ханзи Ванг, један од најважнијих младих извођача из Кине, те Клевел Лебел из Словеније.

Улаз на фестивал је бесплатан, а церемонија затварања манифестације предвиђена је за петак, 17. маја, у 18.00 часова, када ће бити проглашени побједници у свим категоријама, те одржан и завршни побједнички концерт.

Организатори фестивала су Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике „Нови звук“.

Извор: Новинска агенција СРНА