Отворена изложба „Сарајевски атентат – историјски контекст у свјетлу докумената Архива БиХ“

У оквиру манифестације „Принципови дани у Источном Новом Сарајеву“ вечерас је на Тргу Републике Србије отворена изложба „Сарајевски атентат – историјски контекст у свјетлу докумената Архива Босне и Херцеговине“, а која је први резултат сарадње Општинске управе Источно Ново Сарајево и Архива Босне и Херцеговине. У склопу изложбе представљена је и књига „Сарајевски атентат – повратак документима“ Мирослава Перишића, директора Државног Архива Србије.

Такође, вечерас су директор Архива БиХ Данијела Мрда и Државног архива Србије Мирослав Перишић потписали протокол о сарадњи ове двије институције, којим је дефинисана сарадња на трогодишњем пројекту анализирања и представљања историјске грађе и чињеница о Србима у Сарајеву.

Мрда истиче да је потписивање само наставак и продубљивање дугогодишње и успјешне сарадње.

„Изложбом смо покушали да кроз један нови начин кроз приказ докумената из фондова Архива БиХ прикажемо све оно што је претходило Првом свјетском рату, самом атентату и ономе што се дешавало након тога. Документ је једини сигуран извор истине и ова изложба је заснована на документима, као једином извору истине и ономе чему се сви требамо вратити“, указала је Мрда.

Она сматра да је направљена одлична ретроспектива сарајевског атентата, догађаја који је потресао свијет.

Перишић је навео да су архиви установе које су чувари памћења и баштиници идентитета, без којих нема историјске науке.

„Документ није историја, али без документа нема историје. На овој изложби је приказан само један мањи број докумената које наша два архива чувају. Потребна нам је размјена сазнања, контакти, стручна обогаћивања и надам се да ћемо кроз неколико година имати са чим да се похвалимо и када су у питању други заједнички пројекти“, рекао је Перишић.

Замјеник начелника Александар Костовић нагласио је да не постоји боље мјесто за овакву изложбу, с обзиром на то да се Трг „Србија“ налази на простору некадашње касарне „Слободан Принцип – Сељо“, назване по Гавриловом братићу.

„Људи који су тада давали име тој касарни нису могли замислити да ће једног дана на том мјесту бити споменик Гаврилу Принципу и истоимени парк, а ево данас и изложба. Ни они што се радовали и трљали руке приликом егзодуса сарајевских Срба 1996. године нису могли да замисле да ће бити направљен један нови град”, рекао је Костовић.

Он је додао да ни они који су 1941. године у Јасеновац одвели Душана Јефтановића, вјероватно нису могли замислити да ће се једног дана појавити његова унука да тражи своју имовину.

„То се све дешава зато што познајемо нашу историју и чињенице, а чињеницама се најбоље борити против онога са чим се свакодневно суочавамо. Због тога су овакве ствари важне, да би знали ко смо били и ко смо сада и гдје идемо“, истакао је Костовић.

Изложби су поред бројних грађана, присуствовали ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, те представници јавних институција и установа.