Основна школа „Свети Сава“ спремно дочекује ученике

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић заједно са начелником Источног Новог Сарајева Љубишом Ћосићем посјетила је данас Основну школу „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву гдје је све спремно за почетак наставе у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске.

„Републичка управа цивилне заштите обавила је дезинфекцију школског простора, а  наставно особље је упознато о свим препорукама које морају да се проводе“, рекла је министар Наталија Тривић и истакла да је одговорност  на сваком појединцу и позвала још једном грађане да се придржавају мјера.

Нагласила је да Министарство наставља са развојем одређених постављених планова за развој образовања, те додала да се увјерила у спремност и самофункционалност сензорне собе, која се налази у овој основној школи, а која ће бити коришћена за потребе ресурсног центра за дјецу са потешкоћама у развоју, не само ове школе, већ и других ученика са подручја Сарајевско-романијске регије.

„Министарство је посљедњим измјенама закона дало могућност да се и у Херцеговини и у Сарајевско-романијској регији, као и у Семберији, организују ресурсни стручни центри за дјецу са потешкоћама у развоју, јер они до сада нису постојали“, појаснила је министар Наталија Тривић.

Додала је да ће са почетком ове школске године, а најкасније до краја каледарске, ресурсни стручни центри бити у функцији. Ресурсни стручни центар у Основној школи „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву користиће комплетна регија.

Директор Основне школе „Свети Сава“ Данијела Мрда рекла је да ће 1. септембра 17.000 лица ући у учионице због чега је важно да се сви понашају одговорно и у складу са препорученим мјерама.

Истакла је да је изазов одржавања наставе велики, због чега се нада да ће и родитељи сарађивати са наставницима, али и сви грађани Републике Српске, све с циљем заштите здравља дјеце и запослених у образовању.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић је рекао да ће се настава у Источном Новом Сарајеву одвијати према одговарајућем и утврђеном моделу, према прописима ресорног министарства, а с циљем смањења ризика појаве вируса корона у учионицама.

Додао је да ће општина, у овој школској години,  финансијски помоћи да се обезбиједити превоз ученика од куће до школе. „Наша основна школа је међу највећим у Републици Српској, а циљ је да у наредне двије године добијемо нову основну школу у Источном Новом Сарајеву с обзиром на стални прилив становништва“, нагласио је Ћосић.

Извор: https://www.vladars.net/