Одржан састанак са делегацијом Савјета Европе

Начелник општине Источно Ново Сарајево, Љубиша Ћосић данас је боравио у радној посјети Општини Ново Сарајево заједно са делегацијом Савјета Европе, коју је предводила шеф одсјека Директората за политичка питања Ана Капело (Anna Capello).

Данашња посјета је имала за циљ представљање пројеката међуопштинске сарадње, у оквиру програма за грађење повјерења који спроводи Савјет Европе у сарадњи са општинама/опћинама у Босни и Херцеговини. Тренутно су у току састанци са општинама како би исказале интерес за судјеловање у другој фази програма, те је с тим у вези и организован заједнички састанак са Општином Источно Ново Сарајево  и Општином Ново Сарајево. Овај програм усмјерен је на општине које су данас подијељене ентитетском линијом, а некада су имале заједничку територију.

Представница Савјета Европе, Ана Капело, овом приликом је истакла да је у овој фази програм усмјерен првенствено на младе људе, односно јачање политике према младима усвајањем добрих европских пракси  у овој области. Општине се позивају да предложе заједничке пројекте који ће бити подржани не тако великим новчаним износима али са циљем успостављања сарадње и повјерења, нагласила је Капело, додајући да  се на тај начин, осим јачања општинских капацитета за аплицирање на међународне фондове отвара и могућност привлачења додатних донаторских средстава из ових извора.

Општински начелник Неџад Колџо, исказао је задовољство што је управо Општина Ново Сарајево домаћин састанку, те изразио наду да ће доћи до успоставе сарадње реализацијом заједничких пројеката који би били намијењени младима из области културе, образовања и спорта, наводећи као одличан скорашњи примјер заједничке организације ЕYОF-а.

Спремност за успоставу сарадње реализацијом заједничких пројеката овом приликом исказао је и начелник Општине Источно Ново Сарајево, Љубиша Ћосић,  те предложио локалитет комплекса Спомен парка Враца који би, не само због свог положаја на граници ентитета, већ и значаја који има, могао бити предмет будуће пројектне сарадње.