Одржана 9. редовна сједница Скупштине општине Источно Ново Сарајево

Девета редовна сједница Скупштине општине Источно Ново Сарајево одржана је данас, 29. новембра 2021. године и на њој је разматрано 19 тачака дневног реда.

На данашњем скупштинском засједању одборници су усвојили Ребаланс буџета општине Источно Ново Сарајево за 2021. годину у износу од 14.506.468 КМ, а који је за око два милиона већи у односу на планирани буџет.

Усвојен је и Нацрт буџета општине за 2022. годину у износу од 19.251.746 КМ. Начелник општине Јован Катић истакао је да је ово историјски буџет и највећи од кад постоји општина Источно Ново Сарајево.

Начелник Катић рекао је да је планирани буџет реалан и остварив, те нагласио да ће бити развојни, јер ће више од 10 милиона КМ бити утрошено у реализацију капиталних пројеката.

„Планирана је изградња обданишта у износу од 500.000 КМ, за другу фазу изградње вјештачког језера предвиђено је 400.000 КМ. За завршетак изградње позоришта биће издвојено 1.100.000 КМ, уз милион КМ који ће Влада Републике Српске обезбиједити“, навео је Катић.

Катић истиче да ће велика финансијска средства бити уложена у изградњу и уређење саобраћајница, спортских игралишта, као и за јавну расвјету. Такође, међу бројним пројектима, Катић је издвојио и спортско-рекреативну зону у насељу Чича за чију реализацију ће бити издвојено 400.000 КМ, као и 135.000 КМ за изградњу шеталишта у поменутом насељу.

Он је навео да ће око 3.000.000 властитих средстава од накнаде за уређење општина потрошити за изградњу саобраћајница, као и паркинг простора и остале инфраструктуре на мјестима гдје се граде стамбено-пословни објекти.

„За изградњу система водоснабдијевања и повезивања водоводног система издвојићемо 300.000 КМ. То је новац који ћемо уз средства која нам је обећала Влада Српске и град Источно Сарајево уложити за рјешавање проблема водоснабдијевања“, рекао је начелник Катић.

Подсјетио је и да ће наредне године почети изградња основне школе, зграде Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и студентских домова.

Одборници су на данас усвојили одлуке о јавним паркиралиштима на подручју општине, замјени непокретности, о начину и условима продаје грађевинског земљишта у својини јединице локалне самоуправе.

Прихваћена је и информација о студентским стипендијама у 2020. и 2021. години, као и информација и раду невладиних организација.