Одржана 8. редовна сједница Скупштине општине Источно Ново Сарајево

Осма редовна сједница Скупштине општине Источно Ново Сарајево одржана је данас, 27октобра 2021. године и на њој је разматрано 15 тачака дневног реда.

На осмом скупштинском засједању одборници су усвојили извјештај о извршењу буџета за шест мјесеци ове године који је остварен у износу од 5.826.906 КМ, док су расходи 5.703.496 КМ, те је суфицит 123.410 КМ.

Одборници Скупштине општине усвојили су и Нацрт ребаланса буџета за ову годину од 14.400.973 КМ, што је за 20,4 одсто више у односу на планирани буџет од 11.960.584 КМ.

Александар Костовић, замјеник начелника општине рекао је да је Нацртом ребаланса предвиђено повећање буџета за 2.400.000 КМ, те навео да је основни разлог за израду ребаланса буџета за 2021. годину покриће дефицита из 2020. године, оптимизовање пореских прихода и динамизирање инвестиционих активности кроз повећање степена изградње капиталних пројеката.

На данашњој сједници усвојени су и извјештаји о раду начелника у органима комуналних предузећа чији је капитал у власништву општине и информацију о раду комуналних предузећа „Рад“, „Водовод и канализација“, „Свети Марко“ и „Топлана“ Источно Ново Сарајево.

Директор Дома здравља Источно Сарајево Дејан Шешељ, на данашњој сједници обратио се са молбом да Скупштина да сагласност за кредитно задужење од 250.000 КМ ове здравствене установе да би набавили дефибрилатор, ултразвук и санитетско возило.

Предсједник Скупштине општине Источно Ново Сарајево Ведран Јованчић рекао је да не постоји никаква политичка конотација у вези са кредитним задужењем Дома здравља Источно Ново Сарајево и да сагласност даје ресорно министарство, а не Општинска управа. Он је информисао присутне одборнике да ће општина до краја ове седмице Дому здравља додијелити амбулантно возило.

Такође, Јованчић је Скупштини предложио да у Приједлогу ребаланса буџета буду издвојена средства којим би општина купила дефибрилатор и ултразвук који су неопходни за функционисање ове здравствене установе, јер су постојећи застарјели.

„Дом здравља посједује те апарате, али су застарјели, а ако би чекали сагласност ресорног министарства то би била дужа процедура“, истакао је Јованчић.