Одржана 30. редовна Сједница скупштине општине Источно Ново Сарајево

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су извјештај о извршењу општинског буџета за прву половину ове године, у којем је наведено да ја забиљежен дефицит у износу од 785.332 КМ.

У извјештају о извршењу буџета наведено је да су за период од 1. јануара до 30. јула остварени приходи и примици од 3.348.252 КМ, док су расходи износили 4.133.584 КМ.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да дефицит није забрињавајући, с обзиром да буџет општине традиционално биљежи веће приходе него расходе у другој половини године.

„Ако се у обзир узме суфицит који смо имали у прошлој години, и одбије од овог дефицита, показује се да послујемо позитивно. Велики број капиталних пројеката које реализујемо у првих шест мјесеци су разлог дефицита, али сами приходи које већ остварујемо у трећем кварталу иду у прилог томе да ћемо однос између прихода и расхода довести на нулу или да ће чак бити позитивни“, указао је Ћосић.

На данашњој сједници Скупштине општине усвојена је одлука да се новоизграђеној улици у Источном Новом Сарајеву да назив Душко Трифуновић.

Ћосић је поздравио сугестије одборника Демоса Александра Костовића и ПДП-а Саве Шкрбе да у наредном периоду називи улица буду давани по значајним датумима и личностима везаним за сарајесвке Србе прије и након Одбрамбено-отаџбинског рата, поручивши да ће се Општинска управа у наредном периоду руководити тим сугестијама.

Одборници су подржали одлуку и о умањењу ренте уређења за инвеститоре који граде гараже у подземним или сутеренским објектима, јер је, како је навео Ћосић, у овој општини присутан проблем мањка паркинг простора.

На данашњој сједници донесена је одлука о покретању процедуре за расписивање јавног позива за идејно рјешење централног спомен-обиљежја на тргу „Србија“.

Ћосић је нагласио да ће бити покренута јавна и транспарентна процедура о избору идејног рјешења за овај споменик, а у коју Општинска управа жели да укључи ширу јавност.

„Сматрам да смо овом одлуком створили предуслов за дефинисање текста огласа и формирамо стручну комисију. Ми ћемо то у наредних 15-ак дана урадити и објавити јавни позив у два правца – у виду приједлога графичког рјешења и текстуалног“, појаснио је Ћосић.

Одборници су данас дали сагласност на цјеновник услуга предузећа „Топлане Источно Ново Сарајево“, које ће остати на прошлогодишњем нивоу, а то је за стамбене јединице 1,46 КМ по метру квадратном на 12 мјесеци, за пословне просторе 3,03 КМ, а за васпитно-образовне и здравствене просторије 2,80 КМ по метру квадратном.

Усвојена је и одлука о додјели пословног простора на привремено кориштење „Гласу Српске“.

 

Извор: СРНА