Одржана 10. редовна сједница Скупштине општине Источно Ново Сарајево

Десета редовна сједница Скупштине општине Источно Ново Сарајево одржана је данас, 17. децембра 2021. године и на њој је разматрано девет тачака дневног реда.

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево данас су једногласно усвојили буџет општине за 2022. годину у износу од 21.200.000 КМ.

На приједлог начелника општине Јована Катића, Скупштина је усвојила амандман да се у буџет за наредну годину уврсти 1.000.000 КМ, које је Влада Републике Српске обезбиједила за суфинансирање изградње позоришта, а која нису утрошена у овој години.

Катић је истакао да је буџет, који је највиши у историји ове локалне заједнице, реално планиран и конципиран, те да сматра да ће бити остварив.

„Можда постоји реална потреба, да средином године направимо и ребаланс на виши износ јер нисмо искористили све износе у одређеним ставкама које мислимо да ћемо имати у буџету за наредну годину, али нисмо смјели у том износу да их планирамо”, навео је Катић.

Он сматра да грађани наше општине требају да буду задовољни оваквим буџетом јер ће Источно Ново Сарајево наставити континуитет развоја и улагања, те ће остати једна од најпожељнијих за живот локалних заједница у Републици Српској.

Поновио је и да ће Источно Ново Сарајево бити велико градилиште, с обзиром и на огромну подршку Владе Републике Српске.

„Са средствима Владе у наредној години планиране су капиталне инвестиције од неких 11.500.000 КМ. Ту подразумијевамо изградњу вртића, позоришта, рекреационе зоне, саобраћајница, улица, јавне расвјете, водовода, канализације. Дуг је списак онога што планирамо наредне године да урадимо”, поручио је Катић.

Катић је нагласио да скупштинска већина није у потпуности одбила ниједан амандман опозиције, који су се односили на једнократну помоћ борцима, ампутирцима, пензионерима, као и за обезбјеђивање средстава за набавку опреме за Дом здравља Источно Сарајево.

„Дали смо одређене корекције и приједлоге. Иако амандман, као амандман није усвојен, али заједнички ћемо помоћи и тим групацијама за које је опозиција тражила средства“, рекао је начелник Катић.

Скупштина је данас усвојила и одлуку о висини пореске стопе на непокретности, која ће, према Катићевим ријечима, остати иста.

Катић је подсјетио да су на прошлој сједници усвојене одлуке о јавном паркиралишту и начину његовим управљањем.

Он је навео да општина биљежи губитак од око 20.000 КМ када је ријеч о наплати паркинга, те желе да под закуп на одређени временски период понуде јавна паркиралишта, и тако приходују око 200.000 КМ на годишњем нивоу.

Катић наглашава да наплата паркинга неће бити неки додатни намет за грађане наше општине, а да ће општина остварити одређене приходе, који ће бити искориштени за даљу градњу саобраћајница и паркинг простора.

Он је додао да ће инвеститор који узме у закуп паркинг просторе морати да се обавеже да ће годишње да уложи минимално 50.000 КМ у њихово функционисање, као и да ће редовно морати да плаћа накнаду за кориштење паркинг простора.

Одборници су данас усвојили и Програм рада зимске службе за 2022. годину, Програм услуга заједничке комуналне потрошње за 2022. годину, а прихваћена је и Информација о статусу ратних војних инвалида, цивилних жртава рата, породица погинулих бораца и бораца општине Источно Ново Сарајево.