Одржана трећа редовна сједница Скупштине Борачке организације Источно Ново Сарајево

Трећа редовна сједница Скупштине Борачке организације Источно Ново Сарајево одржана је јуче, 03. марта 2022. године.

На одржаној сједници делегати су дискутовали о Извјештају о раду Борачке организације Источно Ново Сарајево, о приједлогу Оперативног плана рада Предсједништва за 2022. годину, и о приједлогу Календара обиљежавања значајних догађаја током текуће године.

Предсједник општинске Борачке организације, Драгиша Тушевљак, истакао је да је крајем 2021. године дошло до малог помака у рјешавању борачких захтјева.

Омогућено је борцима до 60 година, а који се налазе на евиденцији Завода за запошљавање, право на борачки додатак, а борцима који немају 15 година стажа, а наврше 65 година старости, да имају посебна мјесечна примања у износу најниже пензије у Републици Српској.

Борци су истакли да и даље остају при својим захтјевима да се повећа основица за обрачун инвалиднина, да се повећа износ обрачуна борачког додатка на 5,00 КМ по мјесецу учешћа у рату, те да се коначно запосле дјеца погинулих бораца. Такође, они истучу да је неопходно убрзати рјешавање стамбеног збрињавања ППБ и РВИ, те пружити адекватну помоћ борцима и њиховима породицама у судским поступцима.

У току разматрања Извјештаја о раду, делегати су посебан акценат ставили на чување и одржавање спомен обиљежја, те осудили скрнављење спомен плоче на Врацама од стране лица из Федерације БиХ.

Испред Одбора породица погинулих борца истакнут је проблем и забринутост продајом станова и земљишта на подручју општине Источно Ново Сарајево несрпском становништву.

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево, Драгиша Тушевљак, истакао је да нам је потребно јединство више него икада до сада, и похвалио изузетно добру сарадњу са Градом Источно Сарајево и Општином Источно Ново Сарајево.

Делегати су једногласно усвојили Извјештај о раду  Предсједништва Борачке организације, Оперативни план рада за 2022. годину и Календар обиљежавања значајних датума.