Овако ће изгледати Меморијални комплекс посвећен Србима цивилима страдалим у 20. вијеку (видео)

Влада Републике Српске усвојила је јуче Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о приоритетним пројектима из Програма јавних инвестиција са расподјелом средстава.

Овим измјенана и допунама предвиђено је да се са 800.000 КМ из Буџета РС финансира и Пројекат „Изградња Меморијалног комплекса посвећеног Србима цивилима страдалим у 20. вијеку“.

Меморијални комплекс биће смјештен у парку Сунце, иза зграда Ректората и Музичке академије и студентског дома.

„Овај комплекс ће, заједно са зградом Ректората и Музичке академије, студентским домом, постојећим зградама Града и осталим модерним објектима у улици Стефана Немање чинити величанствен, урбани дио града Источно Сарајево и наше општине“, рекао је начелник општине Јован Катић.

Процијењена вриједност пројекта је 2.100.000 КМ, од чега је Влада Републике Српске обезбиједила 1.600.000 КМ – по 800.000 КМ у овој и наредној години, а Град Источно Сарајево и општина Источно Ново Сарајево ће укупно издвојити 500.000 КМ.

Начелник Катић истиче да ће се овим пројектом ставити тачка на шпекулације појединаца, који не мисле добро нашој општини и граду, да ће Парк сунца бити уништен.

„Парк сунца постаје комплекс сјећања и поштовања, мјесто окупљања свих генерација, а све захваљујући истрајности једног човјека који је највише вјеровао и изборио се за идеју – градоначелника Љубише Ћосића, као и подршци Митрополије Дабробосанске и Владе Републике Српске која континуирано улаже у наш град“, истакао је Катић.