Обиљежен Дан Прве сарајевске механизоване бригаде

Полагањем вијенаца и парастосом данас је на Војничком гробљу на Врацама обиљежено 28 година од формирања Прве сарајевске механизоване бригаде Војске Републике Српске, која је током Одбрамбено-отаџбинског рата успјешно носила тежак терет одбране становништва и територије.

Вијенце на централно спомен-обиљежје положили су представници борачких организација, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић као и представници Града Источно Сарајево, уз поштивање свих прописаних мјера заштите.

Прва сарајевска механизована бригада Војске Републике Српске формирана је 20.05.1992 године са сједиштем у Лукавици у касарни Слободан Принцип Сељо и Славиша Вајнер Чича, са циљем одбране српског народа и српске територије садашњег Источног Сарајева. Бригада је бројала скоро шест хиљада војника, а током претходног рата животе је изгубило 608 њених припадника, док је око 1.200 рањено.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић је рекао да је циљ ове бригаде био заштита цивилног српског становништва и комуникације са другим дијеловима Републике Српске.

„Данас видимо како Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа изгледају у свим аспектима живота, чему је највећи допринос ове бригаде, а првенствено оних који су дали своје животе и дијелове тијела, као и цивила који су трпили сва дешавања“, истакао је Ћосић.

Када је ријеч о активностима које Општинска управа Источно Ново Сарајево реализује заједно са Борачком организацијом у текућој години, начелник је истакао да су у протекла два мјесеца успјешно запослена два лица из категорије породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Морамо да сачувамо сјећање на жртве, оне никада не смију бити заборављене, а наша је обавеза да водимо рачуна о њиховим породицама.