Обиљежен дан Прве сарајевске механизоване бригаде

Служењем парастоса и полагањем цвијећа за погинуле и умрле припаднике Прве сарајевске механизоване бригаде на Војничком гробљу на Врацама, Борачка организација у Источном Сарајеву данас је обиљежила 29 година од њеног формирања.

Прва сарајевска механизована бригада Војске Републике Српске формирана је 20.05.1992. године са сједиштем у Лукавици у касарни Слободан Принцип Сељо и Славиша Вајнер Чича, са циљем одбране српског народа и српске територије садашњег Источног Сарајева. Бригада је бројала више од пет хиљада бораца, а током претходног рата животе је изгубило 609 њених припадника, док је око 1.500 једном или више пута рањено.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, изразио је захвалност свим припадницима Прве сарајевске механизоване бригаде на херојским борбама и подухватима којим су у протеклом рату учинили да територија сарајевског ратишта остане одбрањена.

„Нажалост, на том путу многи припадници ове бригаде су дали своје животе. Захваљујући њиховим подухватима, данас имамо Републику Српску и град Источно Сарајево, слободу и мир“, нагласио је Катић.

Он је истакао одличну сарадњу са Борачком организацијом, као и да све њихове потребе и захтјеве, посебно за породице погинулих бораца, покушавају заједнички ријешити.

„Дјеци погинулих бораца која се налазе на Бироу за запошљавање смо, са Заводом за запошљавање, омогућили да обаве приправнички стаж у некој од установа или предузећима у Источном Сарајеву. Сваке године, дјеци погинулих припадника ове бригаде настојимо да на неки начин помогнемо“, рекао је Катић.

У оквиру обиљежавања овог дана, представници Борачке организације и општине Источно Ново Сарајево открили су спомен-плочу са именима 38 погинулих бораца из мјесне заједнице Лукавица.