На Сокоцу обиљежено 25 година од егзодуса сарајевских Срба

На Сокоцу и на Равној Романији данас је обиљежено 25 година од егзодуса око 120.000 сарајевских Срба.

Тим поводом начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, положио је цвијеће на спомен-крст палим борцима одбрамбено – отаџбинског рата на војничком гробљу Мали Зејтинлик.

Обиљежавању су присуствовали и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, делегација Народне скупштине РС, представници града Источно Сарајево и општина у његовом саставу, чланови организација и удружења проистеклих из протеклог рата, те Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Сарајевски Срби прије 25 година морали су да напусте своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Враца, Рајловац и Вогошћа.

У марту 1996. године исписане су бројне појединачне трагедије овдашњег становништва, због чега је Дејтонски мировни споразум за сарајевске Србе асоцијација на највеће послијератно протјеривање народа са својих огњишта.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.

Онима који су уградили животе у темеље Републике Српске, дугујемо вјечно поштовање и захвалност, јер су многи од њих за слободу отаџбине и потомака, дали најврједније што су имали – живот.