Изградња стамбених јединица за избјегла и расељена лица

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић одржао је данас у свом кабинету радни састанак са новоименованим министром за људска права и избјеглице у Савјету министара Милошем Лучићем, послаником у Народној скупштини Републике Српске Александром Главашом и вршиоцем дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марком Аћићем.

Републички секретаријат за расељена лица и миграције на подручју Сарајевско-романијске регије улази у инвестициони циклус изградње више од 130 стамбених јединица, од којих ће знатан број бити у Источном Новом Сарајеву, рекао је директор секретаријата Марко Аћић.

Аћић је након одржаног састанка рекао да је изградња 23 стана већ започета, док ће градња још једне зграде са 15 станова бити започета до краја ове године, а чија укупна вриједност је виша од милион КМ.

„У тим становима ће бити смјештена избјегла и расељена лица из колективних центара и алтернативних смјештаја који више од 20 година чекају свој кров над главом, иако ће сви ти објекти бити пренесени у власништво јединица локалне самоуправе“, појаснио је Аћић.

Он је захвалио донаторима овог програма – ЕУ и Влади САД, као и другима.

Ћосић је нагласио да Општинска управа за изградњу ова два објекта обезбјеђује земљиште, ренту, уређење и прикључке, док је за један урађена и пројектна документација.

„У претходном периоду Влада Републике Српске и наши људи у Савјету министара су помагали да на подручју Источног Новог Сарајева бринемо о смјештају ових људи, градимо нове смјештајне капацитете и да реализујемо инфраструктурне пројекте за ову популацију“, навео је Ћосић.

Ћосић је захвалио Лучићу на најављеној помоћи у реализацију изградње ове двије стамбене зграде, изражавајући наду да ће до наредног Спасовдана бити завршена прва зграда са 23 стана, а можда и друга са 15 станова.

Лучић је нагласио да је у протеклом периоду много урађено за избјегла и расељена лица и повратнике, те да ће у будућности морати бити још много тога урађено, како би се овим категоријама омогућио норамалан живот.

Према његовим ријечима, потребе ове категорије становништва су веома велике, па су потребна и значајна средства како би им био омогућен повратак и нормалан живот.

„Свједоци смо да 25 година од завршетка рата и даље имамо категорију лица која нису ријешила свој статус, а највише се ради о лицима која су социјално угрожена“, закључио је Лучић.