Данас је Свети Трифун, Дан борца

Данас је Свети Трифун, Дан борца. 

На данашни дан 1804. године на скупштини српских старјешина у Орашцу код Аранђеловца донијета је одлука о подизању устанка против Турака. За вођу је изабран Карађорђе Петровић. Први српски устанак је био устанак Срба у Београдском пашалуку и околних шест нахија против Турака у периоду од 14. фебруара 1804. до 7. октобра 1813. године. Отпочео је као локална побуна против дахија, а прерастао је у прву фазу српске револуције за ослобођење од вишевјековне турске владавине и поновно успостављање државности Србије. Овај устанак је претходио Другом српском устанку 1815, који ће најзад довести до обезбјеђивања аутономије Србије.

Такође, на данашњи дан 1835. године на великој Скупштини у Крагујевцу донијет је – издат и заклетвом потврђен први устав модерне српске државе, и трећи у српској историји уопште. Не само што је био први модерни устав Србије, већ у то доба и први на Балкану, и међу првима у Европи и свијету.

Овo су два најзначајнија датума у српској историји, која се сматрају почетком стварања модерне српске државе.

На данашњи дан посебно, али и сваки дан у години, ми у Општини Источно Ново Сарајево морамо да се сјетимо оних који су своје животе, дијелове тијела и своје године живота дали и уградили у стварање наше општине и Републике Српске.

НЕКА ЈЕ ВЈЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА СВАКОМ ПОГИНУЛОМ БОРЦУ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, И ЖЕЛИМО ДОБРО ЗДРАВЉЕ И СРЕЋУ СВАКОМ БОРЦУ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

Фотографије су изложба најславнијих дана Војске РС, а изложба се налази у ЈУ „Културни центар“ Источно Ново Сарајево.