Данас је Међународни дан особа са инвалидитетом

Међународни дан особа са инвалидитетом обиљежава се данас, 3. децембра, а процјењује се да те особе чине око 10 одсто свјетске популације.

Тема овогодишњег Међународног дана особа са инвалидитетом је „Промоција учествовања и лидерства особа с инвалидитетом: подузимање акција за имплементацију Агенде одрживог развоја до 2030. године“. Тема се фокусира на оснаживање особа с инвалидитетом за инклузиван, праведан и одржив развој како је предвиђено Агендом за одрживи развој 2030. године, која обећава да нико неће бити изостављен и која препознаје инвалидитет као концепт који мора бити узет у разматрање приликом имплементације 17 циљева одрживог развоја.

Од 1992. године, 3. децембра широм свијета одржавају се различити догађаји којима се одаје признање особама са инвалидитетом. На овај дан се одржавају трибине и кампање о инвалидности, а заједнице се подстичу да у својим локалним срединама организују састанке, разговоре, представе у којима учествују особе са инвалидитетом. Општи циљ је да се особама без инвалидитета покаже да особе са инвалидитетом могу бити активни чланови друштва, а непостојање адекватне свијести о тој чињеници може довести до различитих врста и степена дискриминације.

Дан особа са инвалидитетом треба да укаже на боље разумијевање ових особа, помогне да људи постану свијеснији права, достојанства и добробити особа са инвалидитетом, и да се подигне ниво свијести о важности њиховог интегрисања у све аспекте живота, од економских и политичких, до друштвених и културних.