Данас је Дан планете Земље

Данас је Дан планете Земље који се сваке године обиљежава у више од 150 земаља широм свијете, у циљу повећања свијести људи о угрожености животне средине.

Овај Дан обиљежава се још од 1992. године, када је званично проглашен као дан заштите здраве и чисте животне средине, као и дан спашавања и помоћи људима, животињама, птицама, инсектима и географским облицима рељефа, који се мјењају и нестају под утицајем дјеловања човјека на загријавање планете.

Дан планете Земље званично је проглашен на Конференцији Уједињених Нација о животној средини и развоју у Рио де Жанеиру, на којој је учествовао велики број представника влада и невладиних организација, на којој је усклађен далекосежни програм за промовисање одрживог развоја и дан борбе против нарушавања животне средине.

Међународни дан планете Земље, 22. април, обично се обиљежава сваке године широм свијета различитим манифестацијама и акцијама, међутим ове године због пандемије вируса COVID-19 отказана су бројна дешавања.

Општинска управа Источно Ново Сарајево прошле године поводом Дана планете Земље, успјешно је спровела велику акцију чишћења и уређења наше општине. Ове године због пандемије вируса корона, те забране окупљања и кретања више лица на јавним мјестима, неће бити организована заједничка акција прољећног чишћења.

Радници Општинске управе Источно Ново Сарајево, организоваће се за радну акцију у мањим групама (два лица), те у петак, 24. априла извршити чишћење унапријед договорених локација.

Драги суграђани, само здрава и чиста средина нам може пружити здравији и квалитетнији живот!

ЧУВАЈМО НАШУ ПЛАНЕТУ!