Обавјештење за јавност – мјере везане за корона вирус

Цијенећи тренутну здравствено-епидемиолошку ситуацију у нашим локалним заједницама, Републици Српској и БиХ, а у вези са повећаним степеном могућности заразе становништва вирусом типа COVID-19, општинска управа општине Источно Ново Сарајево обавјештава јавност о сљедећем:
 

1. У претходној седмици на подручју локалне заједнице, а у складу са Одлукама Владе Републике Српске, отказана су сва јавна окупљања на отвореном и затвореном простору. У складу са тим, све манифестације и догађаја у организацији Ј.У. „Културни центар“ Источно Ново  Сарајево, и Ј.У. СРЦ „Славија“ су отказане и до краја марта најмање, неће бити организоване. Такође, отказана су и сва спортска такмичења на отвореном простору. Молимо све спортске и културне раднике, као и раднике из невладиног сектора, да се стриктно придржавају ових одлука.

2. У складу са Одлукама Владе Републике Српске, обустављен је рад основних и средњих школа на подручју општине на 21 дан, односно до краја марта ове године.

3. У складу са Одлукама Владе Републике Српске, на подручју локалне заједнице, забрањена су сва јавна окупљања која обухватају скупове са више од 100 људи.

4. У току данашњег дана (14.03.2020.године), извршена је дезинфекција свих јавних установа и јавних предузећа на подручју општине Источно Ново Сарајево (просторије општинске управе, Културни центар, дворана „Славија“, Дом здравља Источно Сарајево, основне и средње школе на подручју општине, Центар за социјални рад, просторије КП „Рад“ а.д. Источно Сарајево, „Водовод и канализација“ а.д. Источно Сарајево, „Свети Марко“ а.д. Источно Сарајево). У наредним данима наставиће се дезинфекција просторија осталих јавних установа и предузећа.

5. Директори локалних јавних предузећа су предузели све неопходне радње и мјере да се пружање јавних услуга и добара у локалној заједници одвија на несметан начин и без препрека.

6. Позивамо све грађане општине Источно Ново Сарајево, да се у случају било каквих здравствених тегоба, нарочито оних који могу изазвати сумњу на вирозне прехладе, грипе, упале или друге врсте компликација, одмах јаве у Дом здравља Источно Сарајево. Грађане молимо на присебност и разумјевање.

7. Начелник општине Источно Ново Сарајево, је у координацији са начелником општине Источна Илиџа, донио Одлуку да се рад свих угоститељских објеката на подручју општине од сутра 15.03.2020. године, ограничава на рад до 18.00 часова, у наредних 14 дана.

8. Молимо суграђане старије старосне доби, да смање ниво излазака из својих кућа и станова, а уколико ипак морају напуштати своје домове, да то раде у ограниченом времену и простору.

9. Позивамо грађане на избјегавање било какве врсте јавних окупљања.

Општинска управа општине Источно Ново Сарајево моли све суграђане да се придржавају наведених упутстава, у циљу спријечавања или умањивања могућности појаве горе наведеног вирусног обољења, али и у циљу нормалног функционисања локалне заједнице у овако изазаваним условима.

Н А Ч Е Л Н И К

Љубиша Ћосић